TÜSMOD Üyesi olarak, mesleğinizin sesi olabilir ve mesleğinizin değerini yükseltebilirsiniz..
Ekonomist Dergisinin Temmuz ayında yayımlanan 2022/15 sayısındaki “Satınalma ve Tedarik Liderleri 2022” araştırmasına TÜSMOD olarak desteğimizi sürdüyoruz.
*Pandemiden bu yana tedarik zinciri yönetiminde değişen trendler nelerdir?
Pandemiden bu yana tedarik zinciri yönetiminde risk yönetiminin daha etkin hale geldiğini görüyoruz. Risk yönetimi de üç temel kapsamda tedarik zinciri trendlerini şekillendirdi. Bunlardan ilki stok yönetimi, ikincisi global ayak izinin revizyonu ve son olarak dijital dönüşüm.
*Bu değişimler kalıcı oldu mu? 2022 yılında tedarik zinciri pazarında öne çıkacak trendler nelerdir?
Hem global ayak izi hem de dijital dönüşüm trendlerinin kalıcı olduğunu söyleyebiliriz. Global ayak izinin şirketlerin stratejileri olduğunu düşünürsek, tedarik zinciri pazarında özellikle dijital dönüşüm çözümleri daha ön planda yer alıyor. Pandemi döneminden önce hayal edemeyeceğimiz dijital çözümler birer birer hayata geçiyor ve dijital dönüşüm projeleri yürütülüyor. Satınalma ve tedarik zinciri yöneticileri olarak bu gelişmeleri ve fırsatları yakından izliyoruz.
*Satın alma birimleri dijitalleşti mi? Bu konuda öne çıkan başlıklar nelerdir, sizin önerileriniz nelerdir?
Satınalma birimleri dijital dönüşümden en çok payını olarak mesleklerden biri oldu. TÜSMOD olarak yaptığımız araştırmalarda Satınalma yöneticilerinin %95’inden fazlasının 2022 yılı için en az bir dijital dönüşüm projesi olduğunu gördük. Dijital dönüşümde ise Geniş Kapsamlı Tedarikçi Portallarının ve e-İhale’nin başta olduğu e-Satınalma çözümleri, günlük Satınalma ve tedarik işlerini daha hızlı ve insana daha az bağımlı hale getiren Robotik Proses Otomasyonları, daha hızlı ve daha doğru karar verilmesi için Veri Analitiği üç ana başlık olarak karşımıza çıkıyor.
*Tedarikçilerden beklentiler ne yönde değişti? Sizin bu konuda çalışmalarınız nelerdir?
Satınalma ve Tedarik Zinciri birimleri, tedarikçilerinden öncelikle tedarik risklerine karşı ortak çalışma yapmayı bekliyorlar. Bununla birlikte daha açık iletişim ve dijital dönüşüm çalışmalarına ayak uydurması tedarikçilerden beklenen diğer iki önemli kriter. TÜSMOD olarak, her ay yayınladığımız emtia bülteni ile mevcut ve olası riskler ile birlikte yeni trendleri meslektaşlarımıza duyuruyoruz. Ayrıca, anlık risk yönetimini daha etkin hale getirmek için üyelerimiz ile paylaştığımız “TÜSMOD Alert” projemizi de hayata geçirdik.
*Lojistik sorunlarına karşı ne gibi çözümler geliştiriyor şirketler?
Daha önce bahsettiğimiz üzere şirketlerin global ayak izlerini revize etmeleri öncelikli çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle artan navlun maliyetleri karşısında toplam mal oluş maliyetinin düşürülmesi gerekiyor. Bu kapsamda Satınalma ve tedarik zinciri birimleri, iç ve dış kaynaklı olarak alımların konsolide edilmesi, stokların daha etkin yönetilmesi, SKU sayısının azaltılması, tedarik zincirinin daha görünür hale getirilmesi için çalışmalar yürütüyor.
*Türkiye’nin bir üretim üssü olarak öne çıkması pandemi döneminde sektörde nasıl bir etki yarattı?
Hem pandeminin etkisi, hem de artan Çin navlunları ile birlikte Türkiye hem yurtiçindeki satınalmacılar hem de yurtdışındaki satınalmacılar için daha cazip bir üretim üssü halinde geldi. Özellikle TÜSMOD Almanya yönetim kurulumuzdan bu konuda yoğun bir talep ile karşılaştık. Bu yoğun talep birçok üreticimizin kapasitelerini %100 oranda doldurdu ve hepimiz birçok sektörde terminlerin 3 ayın üzerine çıktığını gördük. Bu durum beraberinde önemli bir riski de getirdi. Birçok üretici yoğun talep karşısında uzun dönemli kapasite bağlamadan kapasite arttırmak için yatırım planlarını hayata geçirdiler. Bu durum kısa vadede faydalı görünse de özellikle talebin azalması ile ciddi bir arz fazlası yaratarak şirketlerin daha az karlı satış yapmasına, hatta üretimi azaltmalarına sebep olacak.
*Dernek olarak yaptığınız çalışmalardan bahsedebilir misiniz?
TÜSMOD olarak kurulduğumuz bugüne kadar satınalma ve tedarik zinciri mesleğini, meslektaşlarımızı, üreticilerimizi ve ülkemizi geliştirmek için üst kurum kimliği ile hareket ediyoruz. Üst kurum kimliğimiz ile öncelikle bu alandaki STK’ları TÜSMOD mesleki kriterleri ile aynı çatı altında topluyoruz. Avrupa Satınalma Enstitüsü Türkiye temsilcisi olarak “Satınalma Mükemmellik Modelini” ülkemize getirdik ve şu anda kadar 3 kurumuzun Avrupa’da Mükemmellik ödülü aldılar. Mesleğimizi daha etik ve profesyonel hale getirmek için Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte mesleki sertifika programı başlattık ve geçtiğimiz ay 5. dönem mezunlarımızı verdik. Akademik makale yazan mezunlarımız, dünyada 44 ülkede faaliyet gösteren ve üyesi olduğumuz IFPSM Satınalma ve Tedarik Zinciri Yönetimi sertifikasını alma hakkı elde ediyor. Mesleğimizin farkındalığını üniversitelere anlatmak ve mesleğe ilgiyi arttırmak için GençTÜSMOD projemizi hayata geçirdik. “Buy from TÜRKİYE” projemiz ile bir yandan yurtiçindeki meslektaşlarımızın diğer yandan yurtdışındaki meslektaşlarımızın ülkemizdeki üreticilerden alım yapmasını sağlayarak; ihracatımızın artmasına ve ithalatımızın azalmasına destek oluyoruz. CPO Türkiye zirvelerimiz ile mesleki yeni trendleri hem ulusal hem de bölgesel bazda meslektaşlarımız ile paylaşıyoruz.
Saygılarımızla,
TÜSMOD Yönetim Kurulu