TÜSMOD 2021 Yılı Mesajı

Değerli Meslektaşlarımız,

Satınalma ve Tedarik Zinciri Yönetimi adına en zorlu yıllardan birini belki de en zorlu olanını geride bıraktık.

Gerek iş dünyası gerek sosyal hayatlarımızda yaşadığımız zorluklar, dijital yapılaşmanın hızlanması, iş yapış şekillerimiz değişmesi, hayat düzenimizin yeniden yapılanması olumlu/olumsuz birçok değişime kapı açtı.

Tedarikçi görüşmeleri, fuar ziyaretleri v.b. gibi pandemi ile birlikte değiştirmek zorunda kaldığımız iş yapış şekilleri bizleri her zamankinden daha fazla zorladı.

TÜSMOD olarak, 2020 yılındaki planlarımızın bir kısmını pandemi sebebiyle 2021 yılına ertelemek zorunda kalırken, 2020 yılındaki kriz ortamını daha fazla online çalışarak aşmaya çalıştık. Yönetim kurulumuz, komite başkanlarımız, bölge ve sektör başkanlarımız; mesleğimizin, meslektaşlarımızın ve ülkemizin gelişimi için online ortamda daha özverili çalıştılar. 2020 yılında hep birlikte birçok iş başardık. İşte bunlardan bazıları :

 

  • “Satınalma ve Tedarik Zinciri Yöneticiliği” Mesleki Sertifika Programı :

Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte, 22 mesleki başlıktan oluşan, mesleki sertifika programımızı yönetici ve yönetici adayı meslektaşlarımız için başlattık. Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden ve ülkemizin ileri gelen kurumlarında yöneticilik yapan TÜSMOD eğitmenlerinden oluşan mesleki sertifika programı, en iyi uygulamaların paylaşıldığı, en prestijli programlar arasına girmiş oldu. 2 Aralık tarihinden başlayan 2020-2021 sertifka dönemi 20 Şubat 2021 tarihinde tamamlanacak.

(Mesleki Sertifika Programına ulaşmak için : https://buyem.boun.edu.tr/duyuru/satin-alma-ve-tedarik-yonetimi-programi-basladi.html )

 

  • TÜSMOD Mesleki Kayıt Sistemi (MKS) :

Meslektaşlarımız TÜSMOD MKS’e ücretsiz kayıt olarak, TÜSMOD yayınlarını ve mesleki kütüphanemizi ücretsiz kullanıyorlar.

(TÜSMOD MKS kayıt linki : https://tusmod.org/registration/ )

 

  • TÜSMOD Mesleki Kütüphane :

TÜSMOD MKS kaydını yaptıran meslektaşlarımız, öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz ücretsiz olarak kütüphanemizden yararlanıyor.

(TÜSMOD Mesleki Kütüphane linki : https://tusmod.org/community/ )

 

  • BUY from TÜRKİYE :

Bir yandan meslektaşlarımızın öncelikle yerli üreticilerin ürünlerini satınalması konusundaki farkındalığı arttırırken, bir yandan da yurtdışındaki meslektaşlarımızın “Made in TÜRKİYE” ürünlerini satınalması konusunda çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.

(Buy from TÜRKİYE projesi için : https://tusmod.org/2020/05/11/buy-from-turkiye/ )

 

  • Mesleki Anketler :

Pandemi döneminde, mesleğimiz ile ilgili ülkemizdeki en geniş kapsamlı “Yeni Normalde Yeni Trendler” anketini başta SASAYDER ve TEDAR’ın duyuru desteği ile 14 farklı bölge ve 33 farklı sektörden 490 meslektaşımızın katılımı ile gerçekleştirdik. Anket sonrası yaşanan süreç bizlere anketin ne derece doğru bir yol gösterici olduğunu da ortaya koydu.

(Ankete ulaşmak için : https://tusmod.org/2020/06/19/yeni-normalde-yeni-trendler/ )

 

  • Mesleki Yayınlar :

TÜSMOD Akademi ile son mesleki gelişmeleri, meslektaşlarımız ile paylaşıyoruz. Bununla birlikte ülkemizin beklenen veri kaynaklarından biri olan TÜSMOD Emtia Fiyat Bültenini ve Endeksini meslektaşlarımız, ekonomistlerimiz ve kamuoyu ile paylaşıyoruz.

(TÜSMOD Emtia Fiyat Bülteni örnek sayısı için : https://tusmod.org/2020/10/08/emtia-fiyat-bulteni-202010/ )

 

  • TOBB Mesleki Görüşmeleri :

TÜSMOD, Mesleği en üst düzeyde temsil etmek adına TOBB ile 2019 yılında başlattığı görüşmeleri, 2020 yılında da devam ettirdi. Pandemi dönemi sebebiyle Mart ayına kadar Ankara’da fiziki olarak yapılan görüşmeler, pandemi ile birlikte online yapılmaya başlandı. Mesleğimizi en düzeyde temsil etmek adında, TOBB ile 2021 yılında görüşmelere devam edeceğiz.

 

  • IFPSM (Uluslararası Satınalma ve Tedarik Yönetimi Federasyonu) :

TÜSMOD, kurulduktan sonra çok kısa bir süre içinde gerekli kriterleri yerine getirerek, IFPSM katılımını gerçekleştirdi. Bu şekilde TÜSMOD, Satınalma ve Tedarik Yönetimi alanında ülkemizi temsil eden ilk ve tek mesleki STK oldu.

(IFPSM resmi sayfası için : www.ifpsm.org )

 

  • EIPM (Avrupa Satınalma Yönetimi Enstitüsü) ve Mükemmellik Modeli :

TÜSMOD olarak, Mesleğimizin mükemmel hale getirilmesi adında, EIPM Türkiye Temsilciliği görevini üstlendik. Bu sayade; KALDER tarafından ülkemize getirilmiş olan EFQM modelinin, EIPM tarafından Satınalma ve Tedarik Yönetimine uyarlanmış hali olarak Satınalma Mükemmellik Modelini ülkemize kazandırmış olduk. Mükemmellik adına 2020 yılı Aralık ayında yapılan “Peter Kraljic Ödülleri” yarışmasında, Ford Otosan ve Kastamonu Entegre Satınalma organizasyonları bu ödülü ülkemiz adına kazanan ilk mesleki organizasyonlar oldu. Bununla birlikte, EIPM tarafından “5. Nesil Satınalma” gibi meslek için geliştirilen yeni tekniklerin de meslektaşlarımıza kazandırılmasını sağladık.

(EIPM Türkiye sayfası için : www.eipm-turkey.org )

 

  • Satınalma ve Tedarik Zinciri Yönetimi :

IFPSM (Uluslararası Satınalma ve Tedarik Yönetimi Federasyonu) tarafından 27 Temmuz 2020 tarihinde yayımlanan 2020-2022 Strateji bildirimine istinaden “Satınalma ve Tedarik Yönetimi – PSM” kapsamı “Satınalma ve Tedarik Zinciri Yönetimi – PSCM” olarak genişletildi.

(Detaylar için : https://tusmod.org/2020/10/13/tusmod-satinalma-ve-tedarik-zinciri-yonetimi/ )

 

  • Bölgesel Yönetim Kurulları :

Mesleği aynı çatı altında toplayarak, mesleğimizi en üst düzeyde temsil etmek amacıyla kurulan TÜSMOD olarak, bölgesel yönetim kurullarımızı oluşturmaya devam ediyoruz. Ege Bölgesi ile başlayan yönetim kurullarımıza, Bursa Merkezli Güney Marmara ve Ankara yönetim kurullarımız eklendi. 2021 yılında yenilerini açıklayacağımız bölgesel yönetim kurullarımızın, bölgesel mesleki dernekler, ilgili kurumlar ve STK (Ege bölgesi yönetim kurulu tarafından yapılan KESİAD ve İZİKAD görüşmeleri gibi)’lar ile birlikte çalışmalar yapması hedefleniyor. Bilindiği üzere TÜSMOD, Doğu Marmara bölgesinde sadece SASAYDER (Sakarya Satınalma Yöneticileri ve Profesyonelleri Derneği) ile etkinlik yürütmektedir. Diğer bölgelerimizdeki etkinliklerde de öncelikli olarak bölgedeki etik mesleki dernekler ile ortak etkinlikler amaçlanmaktadır.

 

  • CPO TÜRKİYE :

Pandemi sebebiyle, Nisan 2020’de fiziki olarak planladığımız CPO Türkiye Zirvesi’ni, 17-19 Eylül 2020 tarihlerinde, İstanbul Ticaret Odası ile birlikte hibrid olarak gerçekleştirdik. 17 Eylül 2020’de İTO Merkez Binasındaki açılış konuşmaları ile başlayan CPO Türkiye, 18 ve 19 Eylül 2020’deki 5 oturum ile tamamlandı. Mesleğin ilk sanal zirvesi olarak kayıtlara geçen CPO Türkiye’nin 2021 yılında Nisan ayında yapılması planlanıyor.

(CPO Türkiye resmi sayfası için : www.cpoturkiye.org )

 

  • 2021 Yılı Hedeflerimiz :

2021 yılında özellikle 2020 yılında pandemi nedeniyle ertelediğimiz çalışmalarımıza devam edeceğiz. Artan bölgesel ve sektörel yönetim kurullarımız ile birlikte planladığımız ve daha sonra detaylarını aktaracağımız etkinliklerimizden bazıları :

  • CPO Türkiye 2021 ve CPO Yuvarlak Masa Toplantıları
  • Satınalma ve Tedarik Zinciri Yöneticiliği Serfika Programı 2021
  • Kurum İçi Mesleki Sertika Programları
  • Uluslararası Mesleki Serfikasyon Programı
  • Mesleki Ünvanların Tanımlanması
  • Bölgesel ve Sektörel Toplantılar ve Çalıştaylar
  • Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Projeleri
  • Üniversitelerimiz ile Ortak Projeler
  • İlgili STK’larımı ve Kurumlarız ile Ortak Projeler
  • Mesleğin En Üst Düzeye Çıkartılması

 

Tüm meslektaşlarımıza; sağlıklı, huzurlu, mutlu ve başarılı bir 2021 yılı dileriz.

Saygılarımızla,

TÜSMOD Yönetim Kurulu

 

 

 

Yorum yaz

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

CALL ME
+
Call me!
Choose your language »